Verzamelsites en platformen, verstandig of niet?

Door Franke op 22-01-2020 in Rambamreviewskostentreatwellthe forkthuisbezorgd

Je kent ze vast wel, verzamelsites als Treatwell, The Fork en Thuisbezorgd. Een stukje gemak voor de consument en vindbaarheid voor de ondernemer, maar is dat wel zo verstandig als het lijkt? Op 9 januari 2020 was er een uitzending van Rambam op NPO3 waarin The Fork (voormalige Iens) onder de loep genomen werd.

De uitzending kort samengevat door Yora Rienstra op NPO Radio 1:

"Wat wij vooral hebben laten zien is, dat je op TheFork niet slecht kan scoren als restaurant." Rambam maakte een fictief restaurant aan op TheFork. "En toen hebben we uren slechte recensies geschreven over ons restaurant, maar het cijfer op TheFork over ons restaurant ging maar niet omlaag. Ook het gemiddelde klopte niet. Wat gek is natuurlijk want als je Googelt op een restaurant, wil je echte recensies vinden. En geen neppe."

"TheFork doet wel meer wat niet lekker in de steel zit. Ze hebben op de website een knop waarmee je tafels kan reserveren en als je als consument via die knop reserveert, kost het restaurant dat 2 euro per artikel".

De presentatoren denken dat wat zij nu hebben aangetoond, ook op andere recensie-websites en platformen van toepassing is. "Het gebeurt natuurlijk ook overal. Misschien omdat dat soort websites heel veel concurrentie hebben."

Advies en waarschuwing

De uitzending bevestigt wat we onze klanten altijd al meegeven: blijf onafhankelijk, kies een veilig systeem waarin gegevens van jou blijven en voorkom te hoge kosten. Zorg ervoor dat je niet afhankelijk wordt van partijen als Google en Facebook maar dus ook niet van verzamelsites. Ze zorgen er namelijk indirect voor, dat klanten niet meer op je eigen website komen. De klant boekt via het platform of via de Google Zoeken pagina, zonder uberhaupt nog op je website terecht te komen. Op deze manier betaal je direct kosten in de vorm van commissie en/of administratiekosten, zelfs voor klanten die op jouw bedrijfsnaam zoeken. Wellicht goed om te weten dat bij Treatwell klanten die al een jaar niet geweest zijn, automatisch nieuwe klanten zijn, waarvoor je opnieuw moet betalen.

Hoe gaat dit bij OnlineAfspraken.nl

Bij OnlineAfspraken.nl geniet je tegen een vast tarief van:

Een eenvoudig systeem met vele functies

Geen lange telefonische wachttijden en geen bel-computers als service

Onbeperkt aantal afspraken (geen extra kosten zodra je het drukker krijgt)

Gegevens blijven van jou en doen wij niks mee (behalve verwerken voor jou)

ISO 27001 gecertificeerd en Pen-test goedgekeurd (top 10 beveiligingsrisico’s)

 

Gratis proberen?

Start direct met een gratis proefaccount, dat automatisch afloopt tenzij je verlengt.