Opt-in en opt-out functie activeren

Wanneer je commerciële mailings wilt versturen is het verplicht dat klanten zich hiervoor kunnen aanmelden en afmelden. Standaard staat ingesteld dat wanneer je een mailing stuurt klanten zich kunnen afmelden via een afmeldlink onderaan de mail. Om in te stellen dat klanten zich ook kunnen aanmelden voor commerciële mailings ga je in de backend naar Beheer > Mailings > Mailinglijsten.

Commerciële mailings zijn alle berichten die niet functioneel zijn voor de afspraak, denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbrief of een verjaardagsmail. De afspraakbevestiging en herinnering vallen hier buiten. 

Standaard staan er twee opt-out mailinglijsten. De eerste mailinglijst is voor het verzenden van een e-mail en de tweede mailingslijst is voor het verzenden van een sms.

Let op: bij de mailinglijst voor het verzenden van een sms staan alleen de klanten geregistreerd die een mobiel nummer hebben ingevuld. 

Activeren opt-in functie

Om de aanmeldfunctie te activeren klik je op de mailinglijst. Deze lijst bevat nu alle huidige klanten. Klik vervolgens op de button 'Omzetten naar opt-in' en klik op 'Ok'. 

De opt-out mailinglijst is nu gewijzigd in een opt-in mailinglijst. Nieuwe klanten kunnen nu in de boekingswidget aangeven dat ze zich willen inschrijven voor de nieuwsbrief. Hiervoor moeten ze een vinkje plaatsen. De klant komt vervolgens automatisch in alle mailinglijsten te staan. 

De mogelijkheid om je in te schrijven voor de nieuwsbrief komt (na het activeren) automatisch naar voren in de boekingswidget. Indien gewenst kan je de tekst in de boekingswidget wijzigen

Klanten handmatig in of uitschrijven 

Het is ook mogelijk om klanten handmatig in of uit te schrijven voor een mailinglijst. Hiervoor ga je naar de mailinglijst, selecteer je de klant en klik je vervolgens op de blauwe in- of uitschrijf button onderaan. Ook via de klantgegevens kun je een klant in- of uitschrijven. Ga hiervoor naar Klanten en klik op de naam van de klant, vervolgens kun je onder Berichten de klant in- of uitschrijven. 

Klik hier voor meer informatie over het versturen van een mailing.