Aanbetalingen

Werken met een aanbetaling heeft meerdere voordelen, zo gaat de klant een commitment aan. Hiermee kan je ervoor zorgen dat de klant niet zomaar overstapt naar een andere partij of niet komt opdagen. Ook kan je door middel van de aanbetaling zorgen voor een financiële buffer. Als je betalingstermijnen hanteert zou je ervoor kunnen zorgen dat de aanbetaling overeenkomt met de door jou gemaakte kosten, zodat deze gedekt zijn.

Hoe gaat de aanbetaling in zijn werk:
Om gebruik te kunnen maken van aanbetalingen zal eerst online klantbetalingen geactiveerd moeten worden. Nadat deze geactiveerd is kun je per afspraaktype aangeven of voor dat afspraaktype een aanbetaling door de consument optioneel of verplicht is. Dit kun je doen door te gaan naar Beheer > Afspraaktype > Afspraaktype bewerken, hier kan je onder het tabblad “Afrekenen” de functie aanbetaling terugvinden.

Opties bij het instellen van de aanbetaling:

  • Geen aanbetaling, er wordt geen aanbetaling gevraagd.
  • Optioneel, de klant kan zelf bepalen of hij een aanbetaling wil doen (in combinatie met de instelling 'Afspraak online betalen'). is het voor de klant minimaal verplicht om de aanbetaling te voldoen om de afspraak te boeken maar kan hij ook altijd het volledige bedrag betalen. Als je ook de optie wilt geven om ook niet online af te rekenen selecteer je ook de optie 'afspraak niet online betalen'.

Opmerking: het is niet mogelijk om alleen de aanbetalingsoptie en 'niet afrekenen' te tonen, noch is het mogelijk om aleen de aanbetaling te tonen. Klanten kunnen als je met aanbetalingen werkt altijd kiezen om het volledige bedrag in één keer af te rekenen.

Na het boeken

De klant ontvangt na het boeken een afspraakbevestiging, als online klantbetalingen optioneel of verplicht is wordt hierbij ook de factuur meegestuurd. Als de afspraak online betaald/aanbetaald is ontvangt de klant ook een betalingsbewijs.

Voor jou als bedrijf zie je de aanbetaling rechts onderin terug nadat je in de agenda op de afspraak klikt (gedeeltelijk betaald). Als de klant bij je komt voor de afspraak, kan de restbetaling gedaan worden vanuit de afspraak en wordt het aanbetalingsbedrag van de totaalprijs afgehaald. Je klikt hiervoor bij de afspraak rechts onderin op details. Hiervoor heeft u wel de kassamodule nodig.