Aanbetalingen

Werken met een aanbetaling heeft meerdere voordelen, zo gaat de klant een commitment aan. Hiermee kan je ervoor zorgen dat de klant niet zomaar overstapt naar een andere partij of niet komt opdagen. Ook kan je door middel van de aanbetaling zorgen voor een financiële buffer. Als je betalingstermijnen hanteert zou je ervoor kunnen zorgen dat de aanbetaling overeenkomt met de door jou gemaakte kosten, zodat deze gedekt zijn.

Hoe gaat de aanbetaling in zijn werk:
Om gebruik te kunnen maken van aanbetalingen zal eerst online klantbetalingen geactiveerd moeten worden. Nadat deze geactiveerd is kun je per afspraaktype aangeven of voor dat afspraaktype een aanbetaling door de consument optioneel of verplicht is. Dit kun je doen door te gaan naar Beheer > Afspraaktype > Afspraaktype bewerken, hier kan je onder “Afrekenen van de afspraak” de functie aanbetaling terugvinden.

Opties bij het instellen van de aanbetaling:

  • Geen aanbetaling, er wordt geen aanbetaling gevraagd.
  • Optioneel, de klant kan zelf bepalen of hij een aanbetaling wil doen. Als je ervoor kiest om de online betaling op verplicht te zetten en aanbetaling op optioneel is het voor de klant minimaal verplicht om de aanbetaling te voldoen om de afspraak te boeken.
  • Verplicht, de klant zal de aanbetaling altijd moeten voldoen bij het boeken van de afspraak ongeacht of de online betaling op verplicht staat. Als deze op verplicht staat, dan kan ook een volledig betaling gedaan worden.

Het is niet mogelijk om klanten alleen een aanbetaling te laten doen, ze kunnen altijd kiezen om het volledige bedrag in één keer af te rekenen.

Na het boeken
De klant ontvangt na het boeken een afspraakbevestiging, als online klantbetalingen optioneel of verplicht is wordt hierbij ook de factuur meegestuurd. Als de afspraak online betaald/aanbetaald is ontvangt de klant ook een betalingsbewijs.

Voor jou als bedrijf zie je de aanbetaling rechts onderin terug nadat je in de agenda op de afspraak klikt (gedeeltelijk betaald). Als de klant bij je komt voor de afspraak, kan de restbetaling gedaan worden vanuit de afspraak en wordt het aanbetalingsbedrag van de totaalprijs afgehaald. Je klikt hiervoor bij de afspraak rechts onderin op details. Hiervoor heeft u wel de kassamodule nodig.