Cadeaukaarten

Om een cadeaukaart aan te maken ga je naar Kassa > Kortingen > Cadeaukaarten. Rechtsboven klik je op Cadeaukaart toevoegen. Om een cadeaukaart aan te maken is het belangrijk dat de Kassa-module is geactiveerd. 

Doorloop vervolgens de aangegeven velden. Je kunt aangeven of het een externe cadeaubon of een zelf aangemaakte cadeaukaart betreft. Externe cadeaubonnen (bijvoorbeeld VVV-bonnen) worden niet apart geregistreerd, maar kunnen wel ingeleverd worden. Met dit type cadeaubon is het niet mogelijk om online te betalen, omdat deze niet geregistreerd staan. Wel is het mogelijk om de codes van reeds bestaande externe cadeaukaarten in te voeren, zodat deze via het systeem on- en offline afgehandeld kunnen worden.

Indien je aangeeft dat het een zelf aangemaakte cadeaubon betreft wordt standaard aangevinkt dat er een willekeurige code bij de uitgifte van een nieuwe cadeaubon wordt gegenereerd. Uiteraard kun je dit vinkje ook weghalen. Je bent dan verplicht om bij het uitgeven van de cadeaubon in de kassa er zelf een code aan te koppelen.

Bepaal vervolgens of de cadeaukaart door jezelf verkocht mag worden en of de cadeaukaart online mag worden aangekocht door de klant. 

Verkopen en verstrekken van de cadeaukaart  

1. De cadeaukaart toevoegen aan de boekingswidget
Wanneer je de producten hebt toegevoegd aan de boekingswidget, kunnen klanten direct een cadeaukaart kopen bij het boeken van een afspraak. Ga hiervoor naar Instellingen > Widgets inbouwen > Specifieke instellingen en zet een vinkje bij Producten tonen

Bij aankoop van een zelf aangemaakte cadeaukaart wordt er automatisch een cadeaubon aangemaakt in het systeem. De code wordt gemaild naar de klant die hem aankoopt. De tekst van de mail kun je wijzigen via Beheer > Standaard berichten en dan kies je voor soort bericht Code van cadeaukaart. De cadeaukaart wordt niet direct gekoppeld aan de klant. Pas als de code wordt ingevoerd bij het betalen, wordt de cadeaukaart aan een klant gekoppeld. 

Let op: het automatisch versturen van een cadeaukaart werkt alleen bij zelf aangemaakte cadeaukaarten (niet bij externe cadeaukaarten), waarvoor een willekeurige code wordt gegenereerd. 

2. Een speciale kassa widget voor alleen de cadeaukaart
Het is mogelijk om de cadeaubon als ‘los product’ op de site te plaatsen. Ga hiervoor naar Instellingen > Widgets inbouwen > Kassa widget > Specifieke instellingen en plaats een vinkje bij ‘specifiek(e) product(en)’. Klik vervolgens op productgroep ‘Cadeaukaarten’ en vink de desbetreffende cadeaubon aan. Vervolgens voeg je de code toe aan je website.  Het verstrekken van de cadeaukaart werkt hierbij hetzelfde als bij de gewone boekingswidget. 

Zie onderstaand een voorbeeld van Kamer 237:

3. Verkoop vanuit de kassa
Wanneer je een Nieuwe verkoop aanmaakt vanuit de de Kassa kun je ook een cadeaukaart verkopen aan een klant. Bij het selecteren van de cadeaukaart krijg je direct de mogelijkheid om een code aan te maken. De code wordt automatisch toegevoegd aan de factuur die je eventueel naar de klant kan versturen. 

Let op: hierbij wordt de cadeaukaart dus niet automatisch naar de klant gemaild. 

Onder Kassa > Kortingen > Cadeaukaarten vind je een overzicht terug van de aangemaakte cadeaukaarten. Ook kun je hier terugzien hoeveel cadeaukaarten er zijn verkocht en ingeleverd en welke waarde zij vertegenwoordigen. 

Indien een klant een afspraak boekt verschijnt in de laatste stap de mogelijkheid tot het invoeren van een kortingscode of cadeaukaart. In onderstaand voorbeeld wordt de widget 'Staand met stappen' getoond.

 

Klik hier om meer te lezen over het werken met kortingscodes.